Henk Smeels Art.nl

Over Henk

Henk

Al heel vroeg bleek dat Henk goed kon tekenen en dat hij creatief was. Met zijn drie jaar jongere broer Hans tekende hij strips, die niet altijd de goedkeuring van vader en moeder konden wegdragen, de onderwerpen waren achteraf bezien ook wel wat bizar en cru. De lagere school en middelbaar onderwijs werden spelenderwijs doorlopen en alles leek te wijzen op een vervolg op de kunstacademie.

Maar het toeval besliste anders. Van zijn oom Henk kreeg Henk een paar dozen met radio onderdelen en een boek hoe een en ander in elkaar te zetten. Dat het bij de eerste poging al lukte om Hiversum 1 en 2 te ontvangen, bepaalde zijn toekomst. Henk ging de techniek in.

Na zijn opleiding met stage plekken bij Siemens, Philips en de PTT (nu KPN), solliciteerde hij succesvol bij Siemens en ging werken bij een tak die in opkomst was Kabeltelevisie. Veel ontwerpen kwamen van zijn hand, ook hier viel zijn creatieve aanpak op. Na diverse dienstbetrekkingen, ondermeer bij de OGEM en Bosch/Blaupunkt, ging Henk als adviseur verder. Bij Eneco werden glasvezelnetten ontworpen en later bij de Zeeuwse electriciteitsmaatschappij Delta stortte hij zich op Internet over de kabel en digitale televisie.

Toen Henk met pensioen ging kreeg hij van zijn vrouw aquarelpapier, aquarelverf en penselen. Zijn zus had ook nog een stapel boeken over aquarelleren. En de geschiedenis herhaalde zich, de eerste poging was zo bevredigend dat het naar meer smaakte.

Na een half jaar zelfstudie ging Henk naar een cursus bij Marjon den Engelsman, Marjon daagde Henk uit zijn grenzen te verleggen, wat hij wel deed als het maar bij het figuratieve bleef. Daarna volgde acryl, als eerste poging, drie schilderijtjes met Ameland als onderwerp. Een workshop en diverse cursussen bij Marjon en een half jaar op het atelier bij Jeannette Quakkelaar vormden de basis van zijn huidig oeuvre.

Onder het motto: "je bent nooit te oud om te leren" volgde Henk bij Art Partout de opleiding "Fijnschilderen als de oude meesters", bij Els Smulders een aantal lessen portretteren en tenslotte bij Barteljee (Bart van der Bom) drie workshops epoxy gieten.

Henk is ook een van de schilders van de Academie Barteljee

Een paar schilderijen uit de eerste jaren

Elfje in de maan Sinaasappelen Vuurtoren Ameland

Interessante links

Henk heeft ervaring opgedaan bij:

Barteljee

Marjon den Engelsman

Art Partout

Jeannette Quakkelaaar

Els Smulders

© Henk Smeels Art algemene voorwaarden