Henk Smeels Art.nl

De olieverf schilderijen van Henk

Naast aquarel en acryl ging Henk zich toeleggen op het schilderen met olieverf. Een eerste poging mislukte jammerlijk, alle kleuren werden modderig. Een workshop van Art Partout in Deventer deed hem de ogen openen, Henk wilde ook wel gaan fijnschilderen zoals de oude meesters dit ook deden.

Escape from Orange county jail Voordat de werkelijke lessen begonnen maakte Henk het schilderij "Escape from Orange county jail". Het verhaal achter dit werk op paneel was het relaas van een ex gevangene. In een Zuid Amerikaans land aten de cipiers uitgebreide maaltijden voor de ogen van de gevangenen, die letterlijk op water en brood zaten. In zo'n situatie zou ik ontsnappen dacht Henk en hij schilderde het.

De schilderijen ontstaan bij Art Partout

Het vak leren dat was de doelstelling. Art Partout voldeed daar volledig aan. Miniatuurtjes schilderen op paneeltjes met als onderwerp gedeelten van schilderijen van Henk Helmantel, dat was de uitdaging. Glaceren in 13 a 14 bewerkingen, geduld moest je er voor hebben en tijd. Henk had beiden. Marjan was de bezielende lerares, "alles is te herstellen" zei ze steeds. Met de eieren schilderen riep Henk, "Marjan ik heb iets wat zelfs jij niet kan herstellen". Henk had ook nog een paneeltje met een kuiken geschilderd en deze verwisseld met de eieren uit de les.


Eieren

Eieren, een klein olieverf schilderijtje op Mus paneel, 15 bij 10cm


Kuiken

Kuiken. Als grap geschilderd, "help mijn ei is uitgekomen", niet helemaal een olieverf schilderij, de achtergrond is met acryl gedaan, afmeting 15 bij 10cm.


Appels

Appels, een wat groter schilderij met een grote contrast factor.


Egel

Egeltje. Een eigen interpretatie op de egel uit de lesstof, bijna geheel met palletmes gemaakt.


Roos

Roos, een oefening in glaceren, ongeveer 5 bewerkingen voor een optimale roos te krijgen in zwart/wit en daarna 7 x met rood glaceren.


Hond

Hond. Een oefening om een vacht te leren schilderen, ook geschilderd op een Mus paneeltje


Klimop

Klimop, een oefening om zeer dunne lijntjes in relief te leren schilderen.


Aalbessen

Aalbessen.Doorzichtig schilderen met schaduwen en lichtval.


Theedoek

Theedoek, het afsluitend werk van het eerste jaar, met alle componenten er in verweven.


Ga ook eens naar de volgende links

Links behorend bij deze pagina

Art Partout

Mus panelen

© Henk Smeels Art algemene voorwaarden